Lichaamsgerichte psychotherapie en/of coaching

 

Psychotherapie komt uit de Latijnse taal, psyche betekent geest of ziel en therapie betekent genezen. Eigenlijk betekent psychotherapie dus het genezen van de geest en/of ziel.
Psychotherapie is een behandelmethode die wordt toegepast bij psychische klachten en problemen. De reguliere psychotherapie bestaat uit een onbepaald aantal gesprekken met een deskundige.

De vorm van psychotherapie van waaruit ik werk noemt men lichaams- en ervaringsgerichte psychotherapie. Bij deze therapie gaat het meer om het beleven, en minder om het praten. Je lichaam liegt niet, door in expressie te brengen wat er in je leeft is vaak eenduidiger en kernachtiger dan praten over.

 

Aan de wieg van lichaamstherapie staat o.a. Wilhelm Reich (1897-1957). Reich stelde vast dat ons lichaam allerlei signalen afgeeft die verwijzen naar ons lichamelijk čn geestelijk welbevinden. Op basis van o.a. zijn ideeën is de lichaams- en ervaringsgerichte psychotherapie ontstaan. Deze therapie gaat uit van de eenheid van lichaam en geest en vormt de grondslag van waaruit ik werk. Het uitgangspunt is het angstdenken dat zich lichamelijk heeft vastgezet in chronische spierspanningen, door Reich lichaamspantsers genoemd.  Lichaamstherapie probeert je in contact te brengen met ervaringen waar vaak geen woorden voor zijn en kan verrassende uitkomsten opleveren en tot heel ander inzicht leiden.

In lichaamstherapie wordt gewerkt met de drie sleutels van Reich; adem, beweging en geluid. Ze worden gebruikt voor het bevorderen van lichaamsbewustzijn, beweging en expressie, het bewust worden en opheffen van lichaamspantsers. Hierdoor wordt het lichaam gevoeliger voor fijnere lichaamsenergieën. Werken met energie is een sterke beleving, de mind kan dan vaak niet meekomen. Hierdoor blijft alleen nog de lichamelijke sensatie van trillen tintelen, de beleving van eenwording en universeel verbonden zijn.

De lichaamsgerichte psychotherapie kent geen standaard programma en baseert zich niet op psychische beperkingen, maar gaat uit van jouw groeimogelijkheden.

 

Waarom in therapie?

Je hebt psychische en/of lichamelijke klachten, maar je komt er niet uit door er met vrienden, familie of anderen uit je omgeving over te praten. In dat geval kan het goed zijn de hulp van een lichaamsgericht therapeut in te schakelen. Deze kan je helpen dergelijke klachten te overwinnen. De therapeut lost geen problemen voor je op, maar helpt je om nare dingen anders te zien, pijnlijke gevoelens te verwerken of moeilijke situaties anders aan te pakken. Het doel van de therapie is jouw psychische klachten en problemen te herkennen, indien mogelijk op te heffen, of zoveel te verminderen dat je er minder last van hebt.

 

Traumatische ervaringen, emotionele problemen  en stress zetten zich vast in het lichaam als bijvoorbeeld spierspanningen, lichaamshouding en bewegingspatronen. Maar soms ook in de vorm van lichamelijke klachten. Bewustwording van de psychologische betekenis van de taal die het lichaam spreekt draagt bij tot verwerking, herstel, persoonlijke groei en tot het ‘Zijn wie je bent’.

 

Wat is het verschil tussen coaching en therapie?

De scheiding tussen therapie en coaching is niet altijd duidelijk te trekken. In mijn manier van werken lopen coaching en therapie soms in elkaar over. Therapeuten worden getraind om trauma’s en emotionele kwetsuren uit het verleden te helen zodat je beter kan functioneren met een grotere emotionele gezondheid. Coaching is meer gericht op het realiseren van je doelen binnen een bepaalde context: Het helpt je het beste uit jezelf te halen. Door bijvoorbeeld:

·       Het vinden van antwoorden op vragen;

·       Het vinden van oplossingen voor problemen;

·       Het benutten van ongebruikte mogelijkheden;

·       Het ontwikkelen van kennis en vaardigheden.